Bahan-Bahan: | |
Bahan base 4 cawan biskut Marie (yang dikisar halus) 1 cawan almond (dikisar) ½ cawan gula halus ½ cawan mentega (dicairkan) | Bahan atas 3 sudu teh tepung kastard 3 sudu teh air 455gm cream cheese 1 ½ cawan gula kastor Secubit garam 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu teh jus lemon 2 cawan sour cream 6 biji telur (asing putih kuning) 1 sudu teh lemon zest (amik sikit kulit lemon pakai garfu) |
Cara: | |
Cara membuat base • Gaulkan kesemua bahan dalam bekas yang sesuai dan kering • Sapukan sedikit mentega pada loyang (spring form pan) dan tekankan adunan ke dalamnya • Bakar pada 175 darjah selama 15 minit. Ketepikan Cara membuat atasnya • Larutkan tepung kastard bersama air di dalam bekas yang sesuai • Pukul adunan tepung kastard bersama cream cheese dan gula sehingga cukup gebu • Tambah garam, esen vanilla, jus lemon. Gaul rata • Tambah sour cream, kuning telur, lemon zest. Gaul rata • Di dalam bekas yang berlainan, pukul putih telur hingga gebu. Masukkan ke dalam adunan • Tuang adunan ke dalam loyang yang mengandungi base dan bakar pada 175 darjah selama 45-60 minit. Tinggalkan loyang di dalam oven selama 1 jam selepas itu dengan pintu oven terbuka. Hias dengan hirisan lemon dan hidang | |
Cadangan Hidangan: | |
Hias dengan hirisan lemon dan hidang |
Bahan-Bahan: | |
60 gm serbuk koko 200 ml air panas 125 gm mentega 300 gm gula | 2 biji telur 200 gm tepung Krim perisa strawberi secukupnya (boleh dibeli di pasar raya besar) |
Cara: | |
Larutkan serbuk koko bersama air panas. Ketepikan. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gula hancur. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau adunan hingga sebati. Masukkan tepung dan bancuhan koko. Gaul ia hingga rata. Tuangkan adunan ke dalam acuan bersesuaian yang telah dilengserkan sedikit minyak. Bakar 20 minit dengan api sederhana. Setelah masak, keluarkan daripada acuan dan sejukkan. Hidangkan bersama krim putar perisa strawberi dan buah-buahan segar. |
INGREDIENTS:
500 gm ayam
1 batang serai [ketuk]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
3 s/b sos tamato
5 s/b kicap
minyak
garam [jika perlu]
BAHAN MESIN:
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
METHODS:
1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dengan serai sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
5. Masakkan sehingga naik minyak.
6. Hidangkan.
INGREDIENTS:
1 tin baked bean
10 batang sosej [potong2]
1 sudu makan minyak
3 sudu makan tomato sos
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 biji cili merah [cincang]
garam dan gula
1 pokok kecil daun sup [cincang]
METHODS:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih & bawang besar
3. Masukkan sosej dan gorengkan sehinga garing.
4. Masukkan tomato sos
5. Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.
6. Taburkan daun sup dan tutup api.
7. Hidang bersama roti bakar atau garlic bread.
INGREDIENTS A:
500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
INGREDIENTS B:
100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)
METHODS:
1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendideh dan tutup api.
3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.
sy nk order tomyam campur 1 mangkuk yea..:)
ReplyDelete