Thursday, October 22, 2009

Masakan Yang Aku Slalu NAk MAsak


KEK BATIK SPECIAL






1 packet milo (packet yg plg kecil)
1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
1 buku buttercup
1 cawan gula halus
1 biji telur ayam
serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)


Cara-cara



masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)
cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil
kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)
bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
then, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan...selamat mencuba

Cheese Cake Special





Bahan-Bahan:
Bahan base
4 cawan biskut Marie (yang dikisar halus)
1 cawan almond (dikisar)
½ cawan gula halus
½ cawan mentega (dicairkan)
Bahan atas
3 sudu teh tepung kastard
3 sudu teh air
455gm cream cheese
1 ½ cawan gula kastor
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh jus lemon
2 cawan sour cream
6 biji telur (asing putih kuning)
1 sudu teh lemon zest (amik sikit kulit lemon pakai garfu)
Cara:
Cara membuat base
• Gaulkan kesemua bahan dalam bekas yang sesuai dan kering
• Sapukan sedikit mentega pada loyang (spring form pan) dan tekankan adunan ke dalamnya
• Bakar pada 175 darjah selama 15 minit. Ketepikan

Cara membuat atasnya
• Larutkan tepung kastard bersama air di dalam bekas yang sesuai
• Pukul adunan tepung kastard bersama cream cheese dan gula sehingga cukup gebu
• Tambah garam, esen vanilla, jus lemon. Gaul rata
• Tambah sour cream, kuning telur, lemon zest. Gaul rata
• Di dalam bekas yang berlainan, pukul putih telur hingga gebu. Masukkan ke dalam adunan
• Tuang adunan ke dalam loyang yang mengandungi base dan bakar pada 175 darjah selama 45-60 minit. Tinggalkan loyang di dalam oven selama 1 jam selepas itu dengan pintu oven terbuka. Hias dengan hirisan lemon dan hidang
Cadangan Hidangan:
Hias dengan hirisan lemon dan hidang


KEK COKLAT SPECIAL






Bahan-Bahan:
60 gm serbuk koko
200 ml air panas
125 gm mentega
300 gm gula
2 biji telur
200 gm tepung
Krim perisa strawberi secukupnya (boleh dibeli di pasar raya besar)
Cara:
Larutkan serbuk koko bersama air panas. Ketepikan. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gula hancur. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Kacau adunan hingga sebati. Masukkan tepung dan bancuhan koko. Gaul ia hingga rata. Tuangkan adunan ke dalam acuan bersesuaian yang telah dilengserkan sedikit minyak. Bakar 20 minit dengan api sederhana. Setelah masak, keluarkan daripada acuan dan sejukkan. Hidangkan bersama krim putar perisa strawberi dan buah-buahan segar.


AYAM SAMBAL KICAP


INGREDIENTS:


500 gm ayam
1 batang serai [ketuk]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
3 s/b sos tamato
5 s/b kicap
minyak
garam [jika perlu]

BAHAN MESIN:


20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air




METHODS:

1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dengan serai sehingga wangi dan garing.

3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan naik minyak.

4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.

5. Masakkan sehingga naik minyak.

6. Hidangkan.




SOSEJ BAKED BEAN





INGREDIENTS:


1 tin baked bean
10 batang sosej [potong2]
1 sudu makan minyak
3 sudu makan tomato sos
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 biji cili merah [cincang]
garam dan gula
1 pokok kecil daun sup [cincang]

METHODS:

1. Panaskan minyak

2. Tumis bawang putih & bawang besar

3. Masukkan sosej dan gorengkan sehinga garing.

4. Masukkan tomato sos

5. Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.

6. Taburkan daun sup dan tutup api.

7. Hidang bersama roti bakar atau garlic bread.




TOMYAM AYAM





INGREDIENTS A:


500 gm ayam [potong kecil]
1 batang carrot [potong pendek]
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
2 cm lengkuas (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya

INGREDIENTS B:


100 gm bunga kobis
2 biji tomato (dibelah 4)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)

METHODS:

1. Masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut

2. Masukkan bunga kobis dan buah tomato. Biarkan mendideh dan tutup api.

3. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.

1 comment: